Vaknade "på fel sida" idag. Var låg och gråtmild. Fast jag vaknade i Älsklingens säng och borde vara hur lycklig som helst. Ibland förstår jag mig inte på mina känslor.  :-\ De lever sitt eget liv. Är en typisk hs-person - Highly sensitive - högkänslig, en känslomänniska helt enkelt. Vad det innebär mer precis kan du läsa här: www.hsperson.se Det var väldigt skönt ändå att jag vaknade hemma hos min Älskling och kunde få prata om vad jag kände och gråta en stund. Han är bra på att lyssna och förstår, eftersom han är lite likadan.  :-* Så skönt med någon som lyssnar, accepterar och kan trösta på rätt sätt. Som inte blir stressad för att jag gråter utan bara kan hålla om, bara vara med mig. 

Jag har dock lärt mig att man kan låta känslor bara passera. Acceptera och låta dem passera. Jag övar på det... På att ta hand om den "lilla personen" inuti mig, barnet som kan känna massor med saker som inte alltid alls kanske är förnuftiga och rationella utan just bara känslor. Jag har också lärt mig att det är okej att känna en massa, att jag inte är knäpp för det. Jag känner nämligen väldigt mycket och har svårt att dölja vad jag känner. Har hjärtat och känslorna utanpå, är ganska hudlös. Idag hann Älsklingen knappt slå upp ögonen innan han märkte att jag inte mådde helt bra. 

Jag tror att vi som är beroende-/missbrukspersonligheter i väldigt stor utsträckning också är hs-personer. Vi dövar känslorna med droger. Socker, alkohol, nikotin, heroin eller vad det nu må vara. För mig har det varit socker. Men det är slut på det nu. Därför måste jag också öva på att hantera mina känslor på andra sätt. Genom att bara låta dem passera, om det går, prata om dem med någon jag litar på, skriva av mig eller så använder jag mig av affirmationer som får mig att må bättre. Att le mot mig själv i spegeln och tala om för mig att jag är bra funkar faktiskt också. Man kan lura hjärnan. Bra glad-musik på hög volym är ett annat verktyg. Och att tänka på något roligt, något jag mår bra av, en situation jag trivdes i, alla som finns runt omkring mig och älskar mig eller läsa lite i The secret kan också vara till hjälp. 

För dig som känner igen dig - du kanske också är en av oss som är högkänsliga. Ungefär en femtedel av människorna är det. Vi har lite svårare än andra att sortera intryck och känslor, vi tar in hur andra mår och känner med andra väldigt mycket. Märker av små signaler hos andra som visar hur de EGENTLIGEN mår, för det behöver ju inte vara något de säger. Det här är en förmåga, en gåva! En gåva att förvalta. Men, det gäller att lära sig hantera den för att orka med själv, för alla dessa känslor tar på krafterna vill jag lova. Det finns en bra bok i ämnet, eller egentligen flera, men de flesta är på engelska, den jag rekommenderar först är "Drunkna inte i dina känslor" av Maggan Hägglund och Doris Dahlin. 

Nu har jag sovit middag en liten stund och startar helt enkelt om dagen. Har duschat och väntar på att Älsklingen ska komma hem, vi ska åka och handla inför födelsedagsfirande imorgon.  :-) Visst ja, ska skifta maskiner i tvättstugan först...